Aankomende cursus
De eerstvolgende cursus start 20 september 2023. We nemen altijd aanmeldingen aan. U kunt hiervoor mailen of het contactformulier op deze website gebruiken. Naar aanleiding hiervan nemen wij contact met u op om een kennismakingsgesprek te plannen. Er zijn nog maar enkele plekjes vrij, dus meld je snel aan!

De cursusdata
Les 1: 20-09-2023
Les 2: 04-10-2023
Les 3: 18-10-2023
Les 4: 08-11-2023
Les 5: 22-11-2023
Les 6: 06-12-2023
Les 7: 20-12-2023
Les 8: 10-01-2024
Les 9: 17-01-2024
Les 10: 24-01-2024
De cursus wordt gegeven op de woensdagochtend bij het Stadskantoor in Zwolle. De les begint om 09.30 en we vragen aan deelnemers om 09.15 aanwezig te zijn. De les is afgelopen om 11.30, maar kan uitlopen tot 11.45.

De cursus “Meer doen met minder geld” is een cursus die bestaat uit negen lessen. Het doel van al deze lessen is, dat er op het eind een totaaloverzicht ligt, gebaseerd op jouw persoonlijke situatie van manieren en wegen waarlangs je op elk levensgebied meer kunt doen met minder geld. Naast dat overzicht ben je na 9 lessen ook meer gewend geraakt aan het spreken over geld en het zoeken naar en vinden van mogelijkheden.

In deze lessen verkennen we ieders uitgangspunt. Van daaruit behandelen we zeven verschillende thema’s die in ieders leven voorkomen. Het accent in de cursus ligt op leren door ervaren, bewustwording en leren van elkaar. Dit allemaal met een praktische insteek. We beschikken over veel lokale kennis.
Deze kennis wordt door cursisten met hun ervaringen aangevuld. Omdat wij werken met verschillende soorten opdrachten is de cursus levendig, gericht op interactie en voor iedereen haalbaar. Hoewel we bijna alle onderwerpen behandelen, komt het feitelijke budgetteren zijdelings aan bod.
Hiervoor heeft Zwolle namelijk een ander aanbod met andere specialisten.

De cursus is bedoeld voor iedereen die gemotiveerd is om anders/bewuster te kijken naar bestedingsruimte. Waar die motivatie uit bestaat kan erg uiteen lopen. Zo heeft de ene cursist een ideaalbeeld voor ogen over hoe het anders zou kunnen. De andere cursist kan te maken hebben met de noodzaak om het roer om te gooien. Voor ons maakt het geen verschil met welke motivatie iemand zich aanmeldt. De reden dat wij deze cursus hebben ontwikkeld is omdat wij vinden dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om te leren/weten hoe je met minder gelukkig kunt zijn.

Hieronder een korte beschrijving van de inhoud van de lessen:
Les 1: Kennismaking en introductie
Aan het eind van deze les weet je wie je groepsgenoten zijn. Je weet ook globaal wat zij en jij willen leren in deze 9 lessen. Een creatieve opdracht brengt in beeld hoe jouw dromen eruit zouden zien als alles naar wens zou zijn. 

Les 2: De balans opmaken
Niet alle dromen komen uit. Daarom maken we in les 2 de stap naar doelen. Stukjes van jouw droom zijn wellicht haalbaar. In deze les leer je hoe je je doelen haalbaar kunt maken. 

Les 3: Vaste uitgaven
Vanaf deze les komt geld in beeld. Deze, vooral theoretische les, laat je zien op welke verschillende manieren je je vaste inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. Na deze les en het huiswerk heb je een beeld van jouw vaste uitgaven en eventuele aandachtspunten. Het laat ook zien hoeveel geld er over is voor de flexibele posten (de thema’s die na deze les volgen). 

Les 4: Eten en drinken
Eén van de basisbehoeften van de mens is eten en drinken. Waar baseren wij onze keuzes op? Hoe verleid een winkel ons tot meer kopen? Wat zit er eigenlijk in onze producten? Deze les is vooral een bewustwordingsles zodat je bewuster (en wellicht goedkoper) boodschappen kunt doen.

Les 5: Feest, vakantie, vrije tijd en sociale contacten
Tijd voor wat ontspanning. Hoe vul je dat nou in? De klassieke methodes zijn vrij bekend en vaak ook prijzig. Samen met de groep gaan we zoveel mogelijk goedkopere alternatieven bedenken. Bijvoorbeeld, wat neem je mee als cadeautje? Dan kan toch een uitdaging zijn. 

Les 6: Mentale gezondheid
Deze les is de aankomende cursus nieuw. Dus laat je verrassen! Het gaat in ieder geval over het mentale stukje dat het gebrek aan financiën met zich mee kan brengen.

Les 7: Zorgen voor jezelf
In alle hectiek van het leven is “zorgen voor jezelf” soms een opgave. Ontdek wat jouw manier is om goed voor jezelf te zorgen. Natuurlijk helpen we je op weg middels een opdracht met als thema innerlijke en uiterlijke verzorging.

Les 8: Huis, tuin, elektra en klussen
Een fijne woonomgeving is iedereen gegund. Hoe krijg je dat nu voor elkaar met zo weinig mogelijk geld? In onze overtuiging is hier veel winst te halen als je de wegen kent. En die kennis delen we graag met je. 

Les 9: Vervoer
We moeten allemaal wel eens ergens naartoe. Of dat nu op loopafstand is of op vliegafstand. Alles daar tussenin is bespreekbaar in de les vervoer. We dagen je uit met een ingewikkelde opdracht om het onderste uit de kan te halen. 

Les 10: Evaluatie en afronding
In deze les blikken we terug op de afgelopen lessen en ronden we deze mooie cursusperiode af. Daarbij sluiten we de cursus af met het uitreiken van de verdiende certificaten. 


Tweemaal per jaar starten wij een nieuwe cursus op. In februari en in september. Een cursusgroep bestaat uit maximaal 12 personen. We wisselen geregeld van locatie zodat we altijd een keer in de buurt zijn met een groep. Aanmelden voor de cursus gaat via het contactformulier op de contactpagina. Vergeet niet je telefoonnummer in te vullen zodat we kunnen bellen voor een kennismakingsgesprek. Vermeld dan bij het onderwerp ‘aanmelden cursus’.