Stichting geeft gastles op Windesheim

Negen beginnend schulddienstverleners bereiden zich voor op taken binnen hun toekomstig werk, hun huidige werk en/of stage. Zij volgen daarom de minor schulddienstverlening op Windesheim. Aan ons werd door professional Clemens Knispel (Mensza) gevraagd een bijdrage te leveren daar waar het gaat om gesprekstechnieken en houdingsaspecten. Interessant en zeker een uitdaging.

In onze optiek bereik je het meest wanneer je een veilige basis legt in het contact en de mens ziet achter de problemen. Daarom hebben we onderdelen uit onze cursus genomen waar dat in naar voren komt. De onderdelen kennismaken en je dromen helder krijgen hebben we in een studentenjasje gegoten. Aan de hand van een rol die iedere student kreeg (een situatie die direct raakt aan de werkelijkheid) werden de studenten in actie gezet. Verplaats je maar in die persoon, voel aan den lijve hoe kwetsbaar maar ook sterk kan zijn wanneer je jezelf blootlegt in een groep mensen. Schoorvoetend en met steeds iets meer enthousiasme kwamen de toekomstige dienstverleners in hun rol en gingen er lichtjes branden. Dan het helder krijgen van je dromen te midden van de stress van de zorgen. Hoe lastig is dat. Maar ook, hoe spannend…. Al doende, soms met een handje hulp, kregen zij steeds beter in beeld wat een hulpvrager beweegt en in actie zou kunnen zetten.

In de reflectiemomenten bleek dat studenten ook nog wel eens te kampen hebben met hun eigen aannames. Dat bewustzijn gaat later een meerwaarde zijn in hun werk. In de ruim 2 uur die we mochten invullen hebben de studenten hard gewerkt. We zijn zeer hartelijk ontvangen en onze methode sloeg aan. We hopen dan ook dat deze les hen bijblijft en dat zij er hun voordeel mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *