Van de 61 jaar dat ik leef, ben ik er al meer dan 50 lid van de bibliotheek. Lezen? Ik zou niet zonder kunnen. Vroeger was de bieb een saai, deftig gebouw vol boekenrekken.

In de huidige Stadkamer is zó veel te doen, dat ik me, toen ik de bouwtekening voor het eerst zag, afvroeg of ze ook nog ruimte over hadden om boeken neer te zetten. Gelukkig valt dat erg mee. Ik ben nieuwsgierig naar hoe dingen in elkaar zitten, waarom zaken zijn zoals ze zijn, wat de oorzaak van gebeurtenissen is. Meestal vind ik wel iets op internet, maar dat is nét genoeg om meer te willen. Via mijn eigen filiaal kan ik uit heel Nederland boeken opvragen.

Ik heb al eens een boek uit de Marinebibliotheek uit Den Helder in huis gehad…. De laatste paar weken ben ik een paar keer zonder boeken naar de bieb geweest. Zaterdag heb ik mensen geleend in de Human Library. Een ontzettend leuke activiteit, waarin je korte gesprekken kunt voeren met mensen die je normaal niet zomaar op straat tegen komt. Ik heb met een hooligan gesproken. Een hartstikke leuke jongeman met een open en positieve uitstraling, iets wat ik nooit verwacht had. En met een klein, tenger vrouwtje dat al jaren lang leidinggevende bij een onderdeel van het leger is, terwijl ik een grote stevige kerel met een harde stem verwachtte. Doel van deze middag was om je eigen vooroordelen tegen te komen. Nou, dat is wel gelukt.

Een andere manier voor mij om de bieb te beleven is de Studiekring 50+. We komen eens per twee weken bij elkaar, delen nieuws dat ons geraakt heeft en presenteren om beurt een onderwerp waar we wat dieper ingedoken zijn. Naast een leuke activiteit is het een mogelijkheid om nieuwe dingen te leren, nieuwe mensen te ontmoeten en m’n hersens scherp te houden. De Stadkamer heeft voor ieders smaak en voor elke leeftijd een leuke activiteit: zingen, spelen, voorstellingen, programmeren, voorleesproject voor baby’s, computerhulp, leeskringen, enz. Kijk maar eens op de website https://stadkamer.nl/lezen-en-lenen of op de facebookpagina van de Stadkamer