Het leven zit vol met veranderingen. Dat begint al met je eigen geboorte. Stel je voor: uit het veilig besloten, warme, schemerige moederlichaam het felle licht van de onbeschutte wereld in. Dat is misschien wel de allergrootste verandering in je hele leven. En dan begint het pas…

Veranderingen kunnen positief of negatief voelen, vrijwillig of opgedrongen zijn, maar eigenlijk zitten aan elke verandering fijne en minder fijne kanten. Als we ze willen en durven te zien. Als we er van durven te leren.

 

In het boek “Met zoveel liefde heb ik van je gehouden” van Denise van Geelen-Merks & Jacob van Wielink (dank je, Stadkamer!) kwam ik de Transitiecirkel tegen. Die wil ik graag met jullie delen.

 

Neem als voorbeeld onze cursus:

  1. Contact maken: je hebt een kennismakingsgesprek en komt in de eerste les. Dat is best een beetje spannend.
  2. Hechten: na een paar lessen merk je dat jij en je medecursisten een groep geworden zijn.
  3. Intimiteit delen: je huiswerk en Tips en Trucs delen. “Zo doe ik het!”
  4. Afscheid nemen: de laatste les… Beloven dat je altijd contact zult houden.
  5. Rouwen: het besef dat je het nu weer alleen moet doen, dat contacten onbedoeld verwateren én dat je ineens een dagdeel aan tijd over hebt!
  6. Betekenis geven: merken wat je ánders bent gaan doen. Je map nog eens nalezen. Een ander vertellen over de cursus. Misschien zelfs een nieuwe start maken als vervolg op de cursus. Een netwerk of een fijne vriendschap overhouden aan de cursus.

Bij ieder nieuw contact en iedere stap begint de cirkel opnieuw.

 

Wat ik bijzonder vind aan deze cirkel, is het laatste segment: betekenis geven. Voor mij is dat terugkijken, evalueren, zien wat ik geleerd heb, merken welk stuk er ongemerkt al van mijzelf geworden is, voelen wat er waardevol en blijvend is.

De winst opmaken en die vieren.

 

One thought on “Verandering (van een van onze cursisten)

  1. Marjon schreef:

    Helder verwoord…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *