Toen ik in de cursus bezig was met de takentaart, merkte ik dat ik per dag veel meer deed dan ik dacht. “Even dit – even dat” en dat vaak terwijl ik nog met iets anders bezig was. Ik werd daar doodmoe van en had constant het idee dat er niets uit mijn handen kwam. Er kwam immers niets af!

Joëlla gaf me een gouden tip: per dag drie dingen kiezen die ik moet doen en de rest van de klussen als bonus beschouwen. Dat werkt voor mij als een trein.

Mijn klussenlijst van vandaag is b.v. één was doen, één kamer stofzuigen en deze blog schrijven.

 

Iets waarvan ik in slechtere tijden had gemerkt dat goed voor me werkte, is een schema van vijf minuten iets en tien minuten niets. Die was doen is van zichzelf al zo’n vijminutenklus: sorteren – in de machine stoppen – ophangen – opvouwen en opruimen.

Ik hoor je al denken: “Ja, maar de rest van m’n huis dan? Dat kan ik écht niet in vijf minuten doen!” Echt wel. Ik maak mijn keuken schoon in vijf minuten.

Nou ja, 10 x 5 minuten. En misschien verspreid over een hele week. Maar dan is het ook grondig schoon en hoef ik er maanden niet naar om te kijken.

Hoe ik dat doe?

1e vijf minuten: 1 kastje helemaal leeg halen en met een natte doek afnemen. Vastzittend vuil kan dan losweken.

2e vijf minuten: sopje maken, planken, zijkanten en deurtje schoonmaken. Sopje bewaren.

3e vijf minuten: alle spullen uit het kastje afnemen. Nakijken wat er aangevuld moet worden en dat op mijn boodschappenlijkstje zetten. Wegdoen wat er nooit gebruikt wordt.

4e vijf minuten: kastje logisch(er) indelen. Alles terugzetten.

Klus van de lijst schrappen en tevreden terugkijken!

 

Resultaat:

Er komt meer uit mijn handen. Ik zie niet meer als een berg tegen onoverzichtelijke, veel te grote klussen op. Ik houd aan het eind van de dag genoeg energie over om te koken. Ik heb weer tijd voor leuke, energiegevende dingen. En ik ben blij met wat er wél gebeurd is, in plaats van dat ik me schuldig voel over wat er allemaal niet gedaan is. Dat laatste kost energie. Tevredenheid levert energie op.