Basisrecept vegetarische poedermix

Te gebruiken als basisbouillon

Voor 1 pan soep neem je deze hoeveelheid, steeds in theelepels aangegeven.

Ingrediënten:

2 geelwortel
1 komijn
2 knoflookpoeder
½ nootmuskaat
1 rozemarijn
2 thijm
3 uienpoeder
2 zout
1 zwarte peperpoeder

Als je een voorraadje wilt aanmaken, zorg dan dat je het geheel goed schudt zodat alles goed verdeeld is.

Bloemkoolsoep

Ingrediënten:

Bloemkoolbladeren en eventueel het hart van de bloemkool
125 gr spekjes
Klein uitje
P
aar eetlepels bloem
( Alternatief voor bloem: maïzena of rijstebloem)

1 blokje groente bouillon
Scheutje olijfolie
1 l water
P
eper, zout, dragon

 

Bereidingswijze:

  1. Snij blad en nerven van de bloemkool in kleine stukjes en kook ze (10 min) in 1 liter water. 
  2.  Bak de spekjes bruin in een koekenpan.
  3.  Snipper het uitje, doe het met een scheutolijfolie in een andere pan en laat het licht smoren.
  4.  Doe er een eetlepel bloem bij en laat dit garen tot een roux.
  5.  Voeg het kookvocht van de bloemkool bladeren erbij totdat een gebonden, soepel mengsel ontstaat.
  6.  Doe er nu de nerven en bladeren bij en pureer dit geheel met de staafmixer.
  7.  Doe er een bouillonblokje bij en maak het verder op smaak met peper, zout en andere kruiden als o.a. dragon. 
  8.  En als  laatste: voeg de spekjes eraan toe en kook het geheel nog een minuutje.

 

 

Boerenkool Chips

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180° C

1 .Was en droog de boerenkool

2. Verwijder de steeltjes en harde nerven en snijd de bladeren in grote stukken. Als je een zak gesneden boerenkool hebt gekocht, hoef je dit dus niet te doen.

3. Sprenkel de olijfolie over de boerenkool en strooi het zout en peper erover (of de andere kruiden die je hebt gekozen).

4. Leg de bladeren in een platte laag op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak 20 minuten in de oven, tot de kool knapperig is. De kool mag niet verkleuren, want dat komt de smaak niet ten goede.

5. Leg de chips op het bakpapier op een rooster om af te koelen.

 

Toetje van broodkorsten

Ingrediënten:

-Broodkorsten
-Appel
-Kaneel
-Suiker
-Roomboter

Bereidingswijze:

  1.  Broodkorsten in kleine blokjes snijden
  2.  Appel ook in kleine blokjes.
  3. Bak de gesneden broodkorsten met appel met wat roomboter in een koekenpan tot het brood knapperig is.
  4.  Flink wat kaneel en suiker eroverheen strooien. En serveren als het nog warm is. Ook lekker met chocolademelk.

 

Macaroni met spinazie

Voor 2 personen

Ingrediënten:

160 tot 200 gram macaroni
(Alternatief voor macaroni: glutenvrije bruine rijst pasta van Consenza)

150 tot 200 gram gehakt

400 gram (diepvries)spinazie

Potje saus of een bouillonblokje

½ pakje roomkaas (al dan niet met kruiden)
(Alternatief voor roomkaas: lactose vrije witte saus poeder van Sublimix)

Bereidingswijze:

  1.  Zet een pan water op het vuur voor de macaroni. Als het water kookt voeg dan wat zout toe (als gewenst). Doe de macaroni in de pan en roer even door als het weer kookt.
  2.  Rul op matig tot hoog vuur het gehakt. Voeg de spinazie toe op hoog vuur. Als de spinazie ontdooit is of geslonken voeg dan de saus of bouillonblokje toe en ook de roomkaas. Breng het geheel op matig vuur weer tot het kookpunt.
  3.  Giet de macaroni af en voeg een halve eetlepel (olijf)olie toe. Meng het met de saus of serveer apart.

Serveertip: voeg een handvol zilveruitjes toe.

Tip: Zelf makkelijk saus maken? Neem een blikje tomatenpuree en een ½ bouillonblokje. Voeg Italiaanse kruiden toe en maak het tot gewenste dikte met steeds een klein beetje water. Een beetje tomatenketchup maakt de saus wat zoeter.

Deze basis is uit te breiden naar smaak. Deze variant is glutenvrij en E-nummervrij  als je de juiste bouillonblokjes neemt en de ketchup achterwege laat.)

 

Pasta met prei en spruitjes 

Ingrediënten:

  • ca 150 gram prei, in dikke halve ringen (19 cent, vaker ca 39)
  • ca 150 gram spruitjes, uit de diepvries* (23 cent)
  • 1 kleine tomaat, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes (14 cent)
  • 1 eetlepel crème fraîche (12 cent)
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano (4 cent)
  • 1/4 theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel) (2 cent)
  • 75 à 100 gram pasta, naar keuze (15 cent)
  • zout en peper, naar smaak
  • (olijf)olie of boter, om in te bakken

Kosten: 89 cent, meestal € 1,09

Bereidingswijze:

1. Zet een ruime pan met flink gezouten water op voor het koken van de pasta.

2. Verhit een scheutje (olijf)olie of een klein klontje boter in een hapjespan of een flinke koekenpan. Bak hierin de prei onder regelmatig roeren totdat deze zacht is geworden.

3. Kruid met zout en peper.

4. Voeg vervolgens de bevroren spruitjes, tomaat, crème fraîche, oregano en gerookte paprikapoeder toe en roer goed door. Laat dit op laag vuur zachtjes pruttelen.

5. Kook in de tussentijd de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

6. Giet de pasta af als deze klaar is, maar laat niet niet uitlekken. Gooi de pasta dan met het aanhangend water bij de saus en roer goed door. Kruid eventueel na met zout en peper naar smaak.

Serveer direct.

Eet smakelijk!

 

Groningse poffert

Ingrediënten:

500 gr zelfrijzend bakmeel        
200 gr witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
125 gr krenten
125 gr rozijnen
3 à 4 appels
3 grote eieren
snuifje zout

Voor de variatie kun je eventueel nootjes of ander fruit zoals abrikoos of mango toevoegen.

Bereidingswijze:

1. Laat de krenten en rozijnen in lauwwarm water een half uur weken, laat ze daarna goed uitlekken en bewaar het weekvocht! (een ruim glas vol, ongeveer 250 ml).

2. Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Zeef de suiker in een grote kom en voeg daar het zout en de vanillesuiker bij. Voeg daarbij de eieren (kamertemperatuur) en het weekvocht van de krenten en rozijnen. Dit moet je heel goed mixen met de mixer.

3. Nu het zelfrijzend bakmeel over het eimengsel zeven en met een houten lepel losjes er door roeren (doe dit beslist niet met de mixer!).

4. De stukjes appel en de krenten en rozijnen kunnen nu ook worden toegevoegd. Het poffertbeslag moet nu gemakkelijk van de lepel lopen, zo niet dan wat water of melk toevoegen.

5. Dit hoor je nu in een pofferttrom te doen maar je kunt ook een tulbandvorm of rond bakblik gebruiken.

6. Zet hem ongeveer een uur in de oven op ongeveer 180 ºC (ovenstand 4). Laat hem even afkoelen voor je hem uit de vorm schudt.

7. Snij hem in plakken. Lekker met boter en bruine basterdsuiker!

 

 Pompoen hummus met komijnzaad

Ingredienten:

  • 230 g pompoenpuree (dit maak je van ongeveer een halve flespompoen
  • 200 g kikkererwten, voorgekookt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el tahin(sesampasta)
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl komijnzaad, gemalen
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • ter garnering: pompoenpitten, olijfolie en chilifakes (optioneel)

Bereidingswijze
Eerst start je met  het maken van de pompoenpuree:

1. Snijd de pompoen doormidden en leg deze met de snijkanten op een met bakpapier bekleed ovenrooster.
2.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak vervolgens de pompoen goed gaar in ongeveer 30 minuten. De schil zal goed bruin kleuren, dat is niet erg.
3.
Schep vervolgens met een lepel het zachte oranje vruchtvlees uit de schil en pureer dit fijn.

Vervolg bereidingswijze hummus:

4. Weeg de pompoenpuree af.

5. Meng de pompoenpuree met de andere ingrediënten en pureer het met een keukenmachine of staafmixer, net zolang totdat  het een gladde puree is.

6. Voeg naar wens nog een beetje water of wat extra olijfolie toe, totdat de pompoen hummus de gewenste substantie heeft.

Ik serveerde de hummus met wat pompoenpitten, een lepeltje olijfolie en een klein snufje chiliflakes.

Je kunt de hummus goed luchtdicht verpakt een klein weekje bewaren in de koelkast.

 

Spruitjes stamppot met pinda’s

Ingrediënten:
– Spruitjes
– Aardappelen
– Melk
– Pinda’s

Bereidingswijze:

  1.  Spruitjes en aardappels koken.
  2.  Stamp ze hierna fijn tot een mooi mengsel.
  3.  Warme melk erbij gieten.
  4.  De pinda’s in koekenpan met olie bakken. Dit hoeft maar kort.
  5.  Pinda’s door stamppot mengen.

 

download hier goedkope en lekkere recepten

download hier een recept voor antiliaanse pompoenpannenkoeken